LGKVA visuotinis narių susirinkimas

2018 m. gegužės 18 d., Kauno kurčiųjų reabilitacijos centre vyko Lietuvių gestų kalbos vertėjų asociacijos visuotinis narių susirinkimas-konferencija, susirinkime nariai aptarė praėjusius metus ir diskutavo aktualiomis temomis.

Susirinkimo metu vyko kvorumas, visi nutarimai buvo priimti dalyvaujančių balsų dauguma, 2017 metų veiklos ataskaita, bei Revizijos komisijos ataskaita buvo patvirtintos.

Asociacijos prezidentė Ramūnė Leonavičienė nariams pateikė išsamią 2017 metų ataskaitą. Nariai diskutavo apie 2017 metų planus, naujas galimybes, svarbius klausimus ir iniciatyvas.

Revizijos komisijos narė Jolanta Radzevič pristatė finansinę ataskaitą, bei išlaidų sąmatą.

LGKVA džiaugiasi vertėjų paruoštais pristatymais skirtingomis temomis. Kauno apskrities gestų kalbos vertėjų centro vertėja Alicija-Jolanta Gudalevič pristatė pranešimą tema „Gestų kalbos vertimo praktika vaikų spektakliuose“. Vertėja pasidalino naudinga ir sunkia patirtimi kaip reikia ruoštis tokiems atsakingiems vertimams, koks naudingas yra darbas  komandoje, bei ragino kitus vertėjus išbandyti save toje srityje.

Šiaulių apskrities gestų kalbos vertėjų centro vertėja Evelina Kvietkienė pristatė pranešimą „Nuotolinio vertimo paslaugos. Danijos patirtis“. Kaip žinome, 2018 metų balandžio 12-13 dienomis, Vilniaus kolegijoje vyko mokymai vertėjams, mokymus vedė lektorės Brigitte Uggerhoj ir Karen Dvinge Ryberg, atvykusios pagal dėstytojų mainų programą iš Danijos. Nuotolinis vertimas Danijoje integruotas į gestų kalbos studijas universitete. Tai vienas iš studijuojamų dalykų. Tai kokia turėtų būti nuotolinio vertimo darbo vieta?

  • Nuotolinio vertimo patalpos turi būti aprūpintos visa reikalinga įranga;
  • Kamera priešais vertėją akių lygyje;
  • Neblaškantis dėmesio fonas,kontrastingas vertėjo drabužiams;
  • Garsui nepralaidi erdvė;
  • Patalpa naudojama tik nuotolinėms vertimo paslaugoms;
  • Apšvietimas neturi turėti šešėlių.

Klaipėdos apskrities gestų kalbos vertėja Nina Šamakova pasidalino savo pranešimo nauda „Sudėtingos situacijos – kaip jas spręsti?“. Klaipėdos vertėjų kolektyvas rengia mokymus, apskrito stalo diskusijas, kaip vertėjas turėtų elgtis tam tikrose situacijose. Pranešimas buvo labai naudingas, ir daugiausiai klausimu sulaukiantis. Tikimes, kad visi vertėjų centrai pasinaudos klaipėdiečių patirtimi, tobulėjimui ribų nėra 🙂

Atskiras AČIŪ vertėjų komandai, kuri vertė visą renginį!

Šis visuotinis narių susirinkimas išties džiugina! Per tokį trumpą laikotarpį pasiekėme labai daug, nugriovėme kalnus, įgyjome daugiau patirties. Šiais metai pasieksime dar daugiau!